Hol fáj a máj

A máj az emberi szervezet egyik legfontosabb szerve, melynek működése elengedhetetlen az egészséges életfenntartáshoz. Annak érdekében, hogy megértsük, hol fáj a máj, és mi lehet az oka, először érdemes áttekinteni a szerv anatómiáját.

A máj anatómiája és fontos szerepei

A máj elhelyezkedés tekintetében a jobb felső hasüregben van, a rekeszizom alatt. Ez a szerv számos lebenyből áll, amelyek májsejtekből és epeutakból épülnek fel. A máj olyan kulcsfontosságú funkciókat lát el, mint az emésztést támogató epe termelése, a méregtelenítés, a tápanyagok raktározása és a vér glükózszintjének szabályozása. Mivel a májnak nincsenek fájdalomérzékelő idegvégződései, a májfájdalom máshonnan ered.

A májfájdalom típusai és okai

A máj duzzanata

A máj méretének növekedése, vagyis a duzzanat, gyakran járhat fájdalommal. A duzzadt máj a kötőszövet növekedése miatt keletkezhet, ami különböző állapotokra vezethető vissza. Ilyen lehet az alkoholfogyasztás, májzsugorodás vagy a hepatitisz.

Gyulladásos májbetegségek

A májat érintő gyulladásos betegségek, mint amilyen a hepatitisz, szintén okozhatnak fájdalmat. Ezek a betegségek gyakran vírusos eredetűek lehetnek, de autoimmun folyamatok is vezethetnek hozzájuk.

Májzsugorodás

A hosszú távú májbetegségek, mint amilyen a cirrhosis vagy májzsugorodás, szintén fájdalommal járhatnak. Ezek a betegségek általában a máj hegesedése miatt alakulnak ki, ami a normál májszövet károsodásához vezet.

Zsíros máj

Sok esetben a zsíros máj tünetei nem jelentkeznek és nem okoz komoly problémákat, így nem gördít akadályt a máj normális működésében. De a betegségben szenvedők 7-30%-ánál a zsírmáj betegség idővel rosszabbodik és májgyulladást okozhat.

Epekövek

A máj fájdalma gyakran összefüggésbe hozható az epehólyagban vagy az epeutakban kialakuló kövekkel. Az epekőrohamok során fellépő intenzív fájdalom a máj területén érezhető, és sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Fontos megérteni, hogy a májfájdalom komoly problémára utalhat, ezért orvosi vizsgálatot igényel. Ha valakiben felmerül a kérdés, hogy hol fáj a máj, továbbá ha a fájdalom súlyos és kíséri más tünet (hányinger, hányás vagy sárgaság), azonnal orvoshoz kell fordulni.

Megelőzés és az egészséges májműködés

Az egészséges életmód és étrend kulcsszerepet játszik a máj egészségének megőrzésében. Az alkoholfogyasztás mérséklése, a megfelelő táplálkozás, a testmozgás és a rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatok mind hozzájárulhatnak a máj optimális működéséhez.

További cikkek