Gamma GT magas szintje

A gamma glutamil transzferáz, röviden GGT vagy gamma gt, egy enzim, amelyet a máj, a hasnyálmirigy és a vesék termelnek. A máj fontos szerepet játszik a méregtelenítésben és több más fontos funkciót is ellát a szervezetben. Gyakori betegségei közé tartozik a zsírmáj, a májzsugorodás és a májrák.

A hasnyálmirigynek két fő feladata van: emésztési nedveket termel, és hormonokat állít elő, amelyek szabályozzák a vércukorszintet. Betegségei között szerepel a cukorbetegség, a hasnyálmirigy-gyulladás és a hasnyálmirigyrák. A vesék is kulcsfontosságú szervek a szervezetben, amelyek folyadék- és elektrolitháztartást szabályoznak, valamint toxikus anyagokat távolítanak el a vizelettel. Betegségeik közé tartozik a veseelégtelenség, vesekő és veserák.

Az enzimek szintje befolyásolja a szervezetben zajló kémiai reakciók sebességét. A májbetegségekben a GGT mellett más enzimek, például a GOT, a GPT és az alkalikus foszfatáz szintjének emelkedése is megfigyelhető, valamint az alvadási faktorok és az albumin nem megfelelő termelése is jellemző lehet.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a Gamma-GT-t és szerepét a szervezetben.

Gamma GT szerepe a szervezetben

A gamma-glutamil transzferáz (GGT) egy aminosav-anyagcsere enzime, amely befolyásolja a fehérje-anyagcserét is. Legfőképpen a májban található meg, így kiemelkedő szerepe van a májbetegségek diagnosztizálásában. Emellett megtalálható a vékonybél nyálkahártya sejtjeiben, a vesékben, a hasnyálmirigyben és más szervekben is, bár a legnagyobb mennyiségben a májban fordul elő. A GGT enzim szintjének emelkedése, amelyet vérvizsgálat alapján lehet kimutatni, elsősorban a májműködés zavarára utal.

A GGT normál értéke

Egészségesek egyéneknél a GGT alacsony. A férfiaknál 50 U/l, míg nőknél 39 U/liter alatt van.

Gyerekeknél kortól függ a normál érték:

  • 1-6 napos baba: max. 171-210 U/l
  • 7 napos – 6 hónapos: max. 230 U/l
  • 7-12 hónapos gyermek: max. 39 U/l
  • 1-3 év: max. 20 U/l
  • 4-6 év: max. 26 U/l
  • 7-12 év: max. 20 U/l
  • 13-17 év: max. 38 U/l (lány) és 52 U/l (fiú

Mire utal a Gamma GT magas szintje?

A GGT elsősorban az epeutak és a máj működési zavarában, epe elfolyási problémákban, valamint epehólyag és epevezeték gyulladásban mutat emelkedett értékeket. Az emelkedett GGT szint lehet az epeutak elzáródásának jele, de utalhat vírusos hepatitiszre, májkárosodásra, amelyet méreganyagok vagy alkohol okozhatnak, valamint mononukleózisra, jobb szívfél pangásos elégtelenségére, hasnyálmirigygyulladásra vagy daganatra, alkoholizmusra, pajzsmirigy túlműködésre is.

Az orvos egy GGT tesztet ajánlhat, ha gyanakszik valamilyen májkárosodásra, különösen, ha az illető sok alkoholt fogyaszt. A májbetegségek tünetei közé tartozhatnak a hányinger, étvágytalanság, fáradtság, hasi fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, sárga bőrszín, valamint viszkető bőr. Ha ezeket a panaszokat tapasztaljuk magunkon, fontos, hogy kérjünk orvosi segítséget, aki feltehetően megvizsgálja többek között a GGT szintünket is. Ne halogassuk az időt, mert a májkárosodás akár visszafordíthatatlan is lehet!

Gamma GT teszt

Amennyiben kezelőorvosa arra kéri, hogy végezzen egy gamma glutamil transzferáz (GGT) tesztet, érdemes tisztában lennünk a vizsgálat előkészületeivel és lefolyásával. Mivel az étkezés befolyásolhatja a GGT szintjét, a teszt előtti 8 órában ajánlott böjtölni és csak vizet fogyasztani. Emellett az alkoholfogyasztást is kerülni kell a vizsgálatot megelőző 24 órában, valamint olyan gyógyszereket, amelyek hatással lehetnek a GGT szintre, nem szabad bevenni.

Az orvos egy vérmintát vesz a kar vénájából, amelyet laboratóriumban vizsgálnak meg. Az eredményeket az orvos értelmezi. Alacsony vagy normális GGT szint esetén általában nincs szükség további intézkedésekre, mivel ezek az értékek azt jelezhetik, hogy nincs májprobléma. Emelkedett GGT szint esetén azonban arra utalhat, hogy valamilyen májprobléma áll fenn, bár a pontos diagnózis még nem derült ki. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a GGT szint, annál súlyosabb lehet a máj károsodása, de más problémákra is utalhat, mint például szívelégtelenség, alkoholizmus vagy bizonyos gyógyszerek szedése.

Fontos megjegyezni, hogy a GGT nagyon érzékeny vizsgálat, és több tényező is befolyásolhatja az eredményt, például egyéb gyógyszerek szedése, hasnyálmirigy betegségek, alkoholfogyasztás és nikotinfogyasztás. Ha az orvos úgy gondolja, hogy ezek a tényezők befolyásolták az eredményt, újra elvégeztetheti a tesztet. Ez a folyamat nem jár kockázattal és általában nem jár fertőzés kockázatával.

A kapott eredményekkel érdemes visszatérni az orvoshoz, aki további kezeléseket vagy vizsgálatokat javasolhat a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

További cikkek