Alkoholos máj tünetei

Alkoholos máj tünetei és hatásai

Az alkohollal kapcsolatos májbetegség (ARLD) a túlzott alkoholfogyasztás által okozott májkárosodásra utal. A súlyosság több szakaszra osztható, így az alkoholos máj tünetei sokfélék lehetnek. Az ARLD általában nem okoz tünetet, amíg a máj súlyosan nem károsodik. Amikor ez megtörténik, a tünetek a következők lehetnek:

  • fogyás;
  • étvágytalanság;
  • a szem és a bőr besárgulása (sárgaság);
  • duzzanat a bokában és a hasban;
  • zavartság, vagy álmosság;
  • vérhányás, vagy véres széklet.

Ez azt jelenti, hogy az ARLD-t gyakran diagnosztizálják más állapotok vizsgálata során, vagy az előrehaladott májkárosodás szakaszában. Amennyiben rendszeresen túlzásba viszi az alkohol fogyasztást, tájékoztassa háziorvosát, hogy ellenőrizhesse, nem sérült-e a mája.

Alkohol és a máj

Az agy kivételével a máj a szervezet legösszetettebb szerve. Funkciói közé tartozik:

  • méreganyagok kiszűrése a vérből;
  • az élelmiszerek emésztésének elősegítése;
  • szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet;
  • segít a fertőzések és a betegségek leküzdésében.

A máj nagyon rugalmas és képes önmagát regenerálni. Minden alkalommal, amikor a máj kiszűri az alkoholt, a májsejtek egy része elhal. A máj új sejteket fejleszthet, de a hosszú éveken át tartó alkohollal való visszaélés csökkentheti a regenerációs képességét. Ez súlyos és maradandó májkárosodást okozhat. Az ARLD nagyon elterjedt a világban – az utóbbi néhány évtizedben az alkohollal való visszaélések növekedése következtében nőtt a betegségben szenvedők száma.

Az ARLD szakaszai

Az alkoholos máj tünetei 3 fő szakaszra oszthatók, bár gyakran átfedés van az egyes szakaszok között. Ezeket a szakaszokat az alábbiakban ismertetjük.

Alkoholos zsírmáj betegség

Nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, akár csak néhány napig is, zsírok felhalmozódásához vezethet a májban. Ezt alkoholos zsírmájbetegségnek nevezik, és az ARLD első szakasza. A zsírmájbetegség ritkán okoz tüneteket, de ez egy fontos figyelmeztető jel, hogy káros mennyiségben iszik. A zsírmájbetegség még visszafordítható. Ha 2 hétig abbahagyja az alkoholfogyasztást, a májnak vissza kell állnia a normális állapotba.

Alkoholos hepatitis

Az alkoholos hepatitis – amely nem kapcsolódik a fertőző hepatitishez – egy potenciálisan súlyos állapot, amelyet az alkohollal való visszaélés hosszabb időn keresztül okozhat. Amikor ez kialakul, ez lehet az első alkalom, hogy valaki tudatában van annak, hogy az alkohol károsítja a máját. Ritkábban alkoholos hepatitis fordulhat elő, ha rövid időn belül nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.Az enyhe alkoholos hepatitishez kapcsolódó májkárosodás általában visszafordítható, ha véglegesen abbahagyja az ivást. A súlyos alkoholos hepatitis azonban súlyos és életveszélyes betegség. Évente sok ember hal meg ebben a betegségben, és néhány ember csak akkor derül ki, hogy májkárosodása van, amikor állapota eléri ezt a stádiumot.

Cirrózis

A cirrhosis az alkoholos máj olyan stádiuma, amikor a máj jelentősen hegesedik. Még ebben a szakaszban sem lehetnek nyilvánvaló tünetek. Általában nem visszafordítható, de az alkoholfogyasztás azonnali abbahagyása megelőzheti a további károsodásokat, és jelentősen megnövelheti a várható élettartamot. Aki alkohollal összefüggő májzsugorban szenved, és nem hagyja abba az ivást, annak 50%-nál kevesebb az esélye, hogy még legalább 5 évig él.

Alkoholos máj tünetei és kezelése

Jelenleg nincs specifikus orvosi kezelés az ARLD számára. A fő kezelés az ivás abbahagyása, lehetőleg élete hátralévő részében. Ez csökkenti a máj további károsodásának kockázatát, és a legjobb esélyt ad a felépülésre. Ha valaki alkoholfüggő, nagyon nehéz lehet abbahagyni az ivást.

Májátültetésre lehet szükség olyan súlyos esetekben, amikor a máj működése leállt, és nem javul, ha abbahagyja az alkoholfogyasztást. Csak akkor fontolgatják a májátültetést, ha májzsugorodás szövődményei vannak , annak ellenére, hogy abbahagyta az ivást. Minden májátültetési egység megköveteli, hogy egy személy ne igyon alkoholt, amíg a transzplantációra vár, és azután sem.

További cikkek