Mennyi idő alatt tisztul ki a máj

Mennyi idő alatt tisztul ki a máj

Az alkoholfogyasztás és a máj egészsége jó egyensúlyt jelent. Nem kell száműzni az alkoholt az életéből, hogy egészséges maradjon. Viszont tisztában kell lennie azzal, hogy az alkohol hogyan hat a test egyik legfontosabb szervére, és mit tehet az egészség megőrzéséért. Ennek kapcsán vetődik fel gyakran a kérdés, hogy: mennyi idő alatt tisztul ki a máj? Most megválaszoljuk.

Az alkohol különbözőképpen hat a férfiakra és a nőkre

Az alkohol emésztése eltérő a férfiaknál és a nőknél, mivel a férfiakban magasabb a dehidrogenáz, mely az alkoholt lebontó enzim koncentrációja.

Amikor az alkohol vagy az etanol eléri a májat, a májsejtek olyan enzimekkel rendelkeznek, amelyek segítik az alkohol emésztését és feldolgozását. Amikor az alkohol eléri a vért, akkor érzi az alkohol hatását.

Hogyan dolgozza fel a szervezet az alkoholt

Nem tagadható, hogy az alkohol mérgező a májra. Mivel a máj feldolgozza az alkoholt, károsíthatja a máj enzimjeit, ami sejthalálhoz vezethet. Mint bármely szerv bármely sejtjének sérülése esetén, itt is van egy gyógyulási folyamat.

A máj gyógyulási folyamata

Az egyik leghihetetlenebb tény a májról, hogy öngyógyító, akárcsak a bőr. Például, ha megvágja magát, a seb a gyógyulás során végül felpörkölődik, és esetleg heget hagy maga után.

Ugyanez a folyamat megy végbe a májban. Ahogy a sejtek elpusztulnak, hegszövet alakul ki. Ezt májcirrózisnak nevezik. Ha a túlzott alkoholfogyasztás és a hegesedés az idő múlásával folytatódik, a máj túlságosan hegessé válhat ahhoz, hogy megfelelően működjön.

Mennyi idő alatt tisztul ki a máj? – Az alkohollal összefüggő májkárosodások egy része visszafordítható, ha a betegségi folyamat elég korán abbahagyja az alkoholfogyasztást. A gyógyulás már néhány nappal vagy héttel az ivás abbahagyása után elkezdődhet, de ha a károsodás súlyos, a gyógyulás több hónapig is eltarthat.

Bizonyos esetekben ha a májkárosodás hosszú távú, előfordulhat, hogy nem visszafordítható.

Mennyi a túl sok alkohol

Fontos tudni, hogy mit iszik, mert amikor az emberek keverik az italaikat, gyakran az ajánlott mennyiségnél többet fogyasztanak el. Azt hiszik, egy italt isznak, de valójában kettőt vagy hármat.

Egy adag alkohol így néz ki:

  • 350ml sör
  • 150ml bor
  • 50ml tömény ital

A lényeg az, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás – férfiaknál nem több, mint napi két-három ital, nőknél pedig napi egy ital – elfogadható, és nem kell hosszú távú károsodásra számítani.

Azok az emberek, akik többet isznak, aggódniuk kell, és orvosi tanácsot kell kérniük, hogy felmérjék, szükségük van-e segítségre az alkoholfogyasztás abbahagyásához, vagy ha a hosszan tartó alkoholfogyasztás következtében alkoholos máj betegségben szenvednek.

További cikkek