Máj diéta

A jelenlegi pörgős, stresszel terhelt életmódunkban, figyelembe véve a gyorsan terjedő zsírmáj „járványt”, egyre növekszik a zsírmáj diéta, más néven máj diéta fontossága. A májvédő étrend olyan táplálkozási módszer, amely támogatja szervezetünk egyik kulcsfontosságú szervének regenerálódását és egészségesebbé válását.

A zsírmáj jelentése

A zsírmájat ultrahangvizsgálattal lehet kimutatni. Ez azt jelenti, hogy a májban zsír felhalmozódik, aminek következtében megnövekszik, rugalmassága jelentősen csökken, és felszíne, például műtétek során könnyebben berepedhet. A zsírmáj kialakulhat többek között túlzott alkoholfogyasztás és helytelen táplálkozás következtében. Utóbbit a szakirodalom „nem alkoholos eredetű” májelzsírosodásnak nevezi.

A „nem alkoholos eredetű” májelzsírosodás esetében a máj diéta gyors sikert hozhat, mivel a máj gyors regenerálódása jól ismert.

Tudományos kutatások bizonyították, hogy már egyhetes májdiéta is elindíthatja a máj zsírtalanítását. A májvédő diéta receptek, a májregeneráló tea, az olívaolaj és a májvédő gyümölcsök antioxidáns hatása sokat segíthetnek. Ezeken felül már régóta ismert a fokhagyma jótékony hatása a májra.

Azonban ne feledjük, hogy súlyosabb esetekben vagy krónikus betegségek esetén mindenképpen konzultáljunk orvossal!

A májregenerálódás folyamata

Amennyiben májunk, nem alkoholos eredetű okok miatt, elzsírosodott, szükségessé válhat a magas májfunkciók csökkentése (gamma GT, GPT, GOT) és a májelzsírosodás helyreállítása egy máj diéta étrend alkalmazásával, amely májkímélő ételeket tartalmaz. A májkímélő menü naponta pontosan azokat az ételeket kínálja, amelyek szükségesek a máj regenerálásához, ugyanakkor elkerüli azokat, amelyek kifejezetten károsíthatják, zsírosíthatják vagy betegíthetik meg a májat. Ennek eredményeként a diéta automatikusan beindítja a gyógyulási folyamatot.

A máj gyógyulása laborvizsgálatokkal követhető nyomon. A májregenerációval hónapok alatt visszaáll az egészséges májszerkezet és -működés.

A nemzetközi szakirodalomban jól ismert tény, hogy a májnagyobbodás diéta (zsírmáj diéta), amely a máj regenerálására és a magas májfunkciók csökkentésére irányul, akár egy hónap alatt is képes akár 20%-kal csökkenteni a kórosan megnagyobbodott máj méretét. Ezáltal a máj kötőszöveti szerkezete is gyógyul, ellenállóbb lesz a külső mechanikai hatásokkal szemben.

Fontos megjegyezni, hogy a zsíros máj teljes gyógyulási folyamata több hónapig is eltarthat, és egy folyamatos májbeteg diéta, májdiéta étrend eredményeként valósul meg. A zsírmáj eltűntetése egy komplex életmódváltási folyamat része, amelynek eredményeként megjelenik az egészséges vitalitás. A zsírmáj diéta nélkülözhetetlen a gyógyításban, mivel segíti a károsodott májfunkciók helyreállítását, a máj zsírtalanítását és a megnagyobbodott máj méretének csökkentését, más szóval a zsírmáj eltüntetését.

Javasolt ételek és italok fogyasztása a májfunkció helyreállításához

A máj regenerálásának kulcsa az, hogy jelentősen csökkentsük a napi szénhidrátbevitelt, vagyis szigorúan meghatározott fehérje- és zsírmennyiséget fogyasszunk. Ezen felül gondoskodnunk kell napi zöldség- és rostbevitelről is, és kiemelten fontosnak kell tekintenünk a magas fehérjetartalmú ételeket.

Kerülnünk kell a cukor és a gyümölcscukor tartalmú ételek, italok fogyasztását. Ha nem vagyunk képesek a napi szénhidrátbevitelt 50 gramm alá csökkenteni, akkor a májregenerálási folyamat leállhat. Külön hangsúlyt kell fektetnünk a szénhidrátok esetében a glikémiás index jelentőségére is. A magas vércukorszintet okozó ételek jelentősen terhelik a máj inzulinbontó képességét, ami ronthatja a máj regenerálódásának hatékonyságát.

A máj diéta kapcsán felmerülő kérdések

Mit is jelent a májdiéta?

A máj diéta egy olyan tudományosan összeállított étrend, ahol a napi fehérjebevitelt az ún. ideális testsúly figyelembevételével számoljuk ki. A diéta során elegendő zsiradékot biztosítunk az epeműködés számára, miközben a napi szénhidrátbevitelt a károsodott májműködéshez igazítjuk.

Mely ételek és italok segítik elő a máj regenerálódását?

A máj regenerálódásában a fehérjék kapnak nagy hangsúlyt (tojás, hús, hal, tofu), a zöldségek (melyeknek alacsony a glikémiás indexe), a teák, továbbá a megfelelő folyadék fogyasztás.

Mik nem szerepelhetnek a zsírmáj diéta étrendben?

Az olyan ételek, melyek nagy mennyiségű és gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. Ilyenek a pékáruk, tésztafélék, gyümölcsök, cukor, édességek, lisztek, rizs, burgonyafélék.

További cikkek