Szteroid okozta májkárosodás

Szteroid okozta májkárosodás

A szteroid okozta májkárosodás ritka állapot, de ennek ellenére az akut májelégtelenség 40-50%-át okozza. A sérüléseknek 3 mintázata van: hepatocelluláris, cholestaticus és vegyes, melyek közül a kolesztatikus mintázat az esetek 20-40%-át teszi ki. Megnyilvánulása a tünetek hiányában bekövetkező biokémiai változásoktól az akut májelégtelenségig és a krónikus májkárosodásig terjed. Ez a kizárás diagnózisa, amely közvetett bizonyítékokon alapul. Az esetek többségében a beteg tünetei a sérülésért felelős gyógyszer eltávolításával enyhülnek.

Kórtörténet

Egy 38 éves férfi esetét mutatjuk be, akinek a kórtörténete 15 éves lefolyású. Alkoholizmusa keretében átlagosan 21g alkohol fogyasztott naponta. Utolsó alkoholfogyasztásának időpontja (1 liter erjesztett alkohol), anélkül, hogy részeg állapotba került volna, egy héttel a klinikai tünetek megjelenése előtt volt. Hetente egy injekciós üveget alkalmazott intramuszkuláris anabolikus szteroidokkal, amelyek 250mg tesztoszteron, 100mg nandrolon és 50mg stanozolol tartalmaztak 31 napig.

Miután egy napig nem adta be ezeket a gyógyszereket, a beteg klinikai tüneteket mutatott, amelyeket sárgaság, generalizált viszketés és hányinger jellemez. A sürgősségi osztályra történő felvételkor a beteg életjelei a normál paramétereken belül voltak. A fizikális vizsgálat sárgaságot, aszterix hiányát és hasi fájdalmat mutatott ki a jobb hypochondrium szintjén, amelyet a vizuális analóg skálán 5/10-nek írnak le. A laboratóriumi feldolgozás eredménye: összbilirubin 33,87mg/dl (0,1-1,0), direkt bilirubin 26,41mg/dl (0,1-0,25), ALT 49 IU/l (10-40), AST 65 IU/l (15-41), GGT 60 IU/l (9-40) és alkalikus foszfatáz 207 IU/l (38) -126). Hepatobiliáris ultrahangos vizsgálatot végeztek, amely nem mutatott ki epevezeték-tágulatot, és azonosította az érpermeabilitást és a normális májmorfológiát. A mágneses kolangiorezonancia nem mutatott el változást. Speciális laboratóriumi vizsgálatokat rendeltek el a cholestasis megközelítésének részeként, és az eredmények negatívak voltak a hepatotrop vírus szerológiára (HAV, HBV, HCV és HEV), valamint a citomegalovírusra és az Epstein-Barr vírusra. Az autoimmun hepatopathiák szerológiai profilja negatív ANA-kat (IIF), antimitokondriális antitesteket, simaizom elleni antitesteket és anti-LKM1 antitesteket jelentett.

Az anabolikus szteroidok alkalmazásával összefüggésben másodlagos DILI-t gyanítottak, ezért 0,27-es R-értéket számítottak ki, ami a kolesztatikus sérülés mintázatára utal. Májszövetből perkután biopsziát vettünk, és a 2. és 3. perivenuláris zónában túlnyomóan hangsúlyos intracitoplazmás és canalicularis cholestasisról számoltak be. A 9-es pontszámot a Council for International Organisations of Medical Scientists/Roussel Uclaf Assessment Method (CIOMS/RUCAM) skála segítségével számították ki, ami a végleges DILI-t jelzi.

A pácienst kezdetben 60-al kezeltékmg metilprednizolont minden 24h, majd csökkentett dózisú prednizonnal, 500mg S-adenozil-metionint (SAMe) minden 12h és 15Az urzodezoxikólsav mg/ttkg/nap 3 bevétele 5 napos kórházi tartózkodás alatt, megfelelő klinikai progresszió mellett. Kórházból való kiengedése után a beteg állapota kedvező volt, májfunkciós tesztjei 4 hónappal az anabolikus szteroid felfüggesztést követően normalizálódtak.

Annak ellenére, hogy kevés epidemiológiai információ áll rendelkezésre a gyógyszerek májra gyakorolt ​​toxikus hatásáról, ismert, hogy előfordulása az új gyógyszerek bevezetésével, a várható élettartam növekedésével és a poligyógyszerészettel párhuzamosan növekszik. A pontos diagnózis bonyolult, és az egészségügyi szakemberek korlátozott mértékben értesítik a gyógyszerek mellékhatásait. Az anabolikus szteroidokkal kapcsolatos alulértesítés problémája még nagyobb, mivel olyan anyagokról van szó, amelyeket gyakran orvosi rendelvény nélkül szereznek be és fogyasztanak.

Jelenleg nagyon kevés elfogadott javallat létezik az orális vagy parenterális anabolikus szteroidok használatára. Az anabolikus szteroidok által kiváltott hepatotoxicitás dózisfüggő és megjósolható. Leggyakoribb megnyilvánulása a cholestaticus hepatitis, és a nagy dózisú gyógyszerekkel összefüggő egyéb sérülések: enyhe vagy „tiszta” epehólyag, akut cholestaticus hepatitis, akut hepatocelluláris károsodás és májdaganatok.

Annak ellenére, hogy egészséges embereknél igen veszélyes a szteroidok használata, igen sokan alkalmazzák. A testépítők és a színészek körében igen elterjedt ezen szerek használata. Akiket a filmvásznon látunk hegyomlás testalkattal tetszelegni, mint Arnold Schwarzenegger, Dwayne Johnson, vagy akár oldalakon keresztül sorolhatnánk a neveket, feltételezhetően mind használják a tiltott szereket.

További cikkek