Máj regeneráló gyógyszer

Máj regeneráló gyógyszer

A máj regeneráló képességéről ismert. Tömege kétharmadának eltávolítása után is képes teljesen újranőni. De a gyógyszerek, az alkoholfogyasztás vagy az elhízás okozta károk végül a máj működésképtelenségét okozhatják. Jelenleg a végstádiumú májbetegség egyetlen hatékony kezelése a transzplantáció.

A transzplantációhoz rendelkezésre álló szervekből azonban kevés van. Előfordulhat, hogy a betegeknek 30 naptól több mint öt évig kell várniuk a májtranszplantációra. De mi lenne, ha a májátültetés helyett lenne olyan gyógyszer, amely segítheti a máj regenerálódását?

A Pittsburgh Májkutató Központ közelmúltban publikált kutatásában azt találták, hogy egy adott fehérje aktiválása új gyógyszerrel elősegítheti a regeneráció felgyorsítását és a helyreállítást súlyos májsérülés vagy részleges műtéti eltávolítás után egereknél.

A májregeneráció kulcsszereplői

A máj több mint 500 kulcsfontosságú funkciót lát el a szervezetben, többek között olyan fehérjéket termel, amelyek zsírt szállítanak a testen keresztül, a felesleges glükózt glikogénné alakítják tárolás céljából, valamint lebontják a méreganyagokat, például az ammóniát.

A májsejtek vagy a hepatociták ezt a sok feladatot az oszd meg és uralkodj stratégiával, más néven zónásítással látják el. Ez három, különböző feladatokkal rendelkező zónára választja szét a májat, és a sejteket az egyes zónákban aktív specifikus gének bekapcsolásával speciális funkciók ellátására irányítják. Azt azonban, hogy pontosan mi szabályozza ezeknek a géneknek a kifejeződését, kevéssé ismert.

Az elmúlt két évtized során túdósok azonosítottak egy 19 fehérjéből álló csoportot, a Wnts-t, amelyek fontos szerepet játszanak a májműködés szabályozásában és a regenerációban. Míg a kutatók tudják, hogy a Wnt-fehérjék elősegítik a sérült májsejtek helyreállítási folyamatának aktiválását, mégis rejtély maradt, hogy valójában melyik szabályozza a zónázást és a regenerációt, valamint pontos elhelyezkedésüket a májban.

A májbetegség négy szakaszban halad előre

A fehérjék azonosítására és a származásuk helyére egy új technológiát, az úgynevezett molekuláris kartográfiát használtak, hogy meghatározzák, milyen erősen és hol aktív 100 májfunkciós gén. Azt találták, hogy a 19 Wnt gén közül csak kettő, a Wnt2 és a Wnt9b volt funkcionálisan jelen a májban. Azt is megállapították, hogy a Wnt2 és a Wnt9b a máj 3. zónájában található ereket borító endothel sejtekben található, amely terület számos anyagcsere-funkcióban játszik szerepet.

Ennek a két Wnt génnek a kiiktatása azt eredményezte, hogy minden májsejt csak olyan géneket expresszál, amelyek jellemzően az 1. zónára korlátozódnak, jelentősen korlátozva a máj általános működését. Ez a megállapítás arra utal, hogy a májsejtek folyamatos nyomást és húzást tapasztalnak a génaktiválásban, amely módosíthatja funkcióikat, és a Wnt ennek a folyamatnak a fő szabályozója.

A két Wnt gén endothel sejtekből történő eltávolítása a máj részleges műtéti eltávolítása után a májsejtek osztódását, így a regenerációt is teljesen leállította.

A máj regenerációja Tylenol túladagolás után

Ezután megvizsgálták, vajon egy új gyógyszer segíthet-e helyreállítani a máj zónáit és regenerálódását. Ez a gyógyszer, az FL6.13 nevű antitest, hasonló funkciókat lát el, mint a Wnt fehérjék, beleértve a májregeneráció aktiválását.

Két nap leforgása alatt ezt a gyógyszert olyan egereknek adták, amelyek genetikailag úgy lettek kialakítva, hogy a máj endotélsejtjeiben hiányzik a Wnt2 és a Wnt9b. Megállapították, hogy a gyógyszer képes volt szinte teljesen helyreállítani a májsejtek osztódását és helyreállító funkcióit.

Végül tesztelték, hogy ez a gyógyszer mennyire működik a máj helyreállításában a Tylenol túladagolása után. A Tylenol vagy az acetaminophen egy vény nélkül kapható gyógyszer, amelyet általában láz és fájdalom kezelésére használnak. A Tylenol túladagolása azonban súlyos májkárosodást okozhat. Azonnali orvosi ellátás nélkül májelégtelenséghez és halálhoz vezethet. A tylenol-mérgezés a súlyos, májátültetést igénylő májsérülések egyik leggyakoribb oka. Ennek ellenére jelenleg csak egyetlen gyógyszer áll rendelkezésre a kezelésére, amely csak akkor képes megelőzni a májkárosodást, ha röviddel túladagolás után veszi be.

Az új gyógyszert egereken tesztelték, akiknek májkárosodása volt a Tylenol mérgező dózisai miatt. Azt találták, hogy egy adag képes csökkenteni a májkárosodás biomarkereinek – a máj által sérüléskor felszabaduló fehérjéknek – a vérben, és csökkenteni a májszövet elhalását. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a májsejt-javulás és a szövetek regenerációja zajlik.

További cikkek