Máj méregtelenítés tények és fikciók

Máj méregtelenítés tények és fikciók

A máj az emberi szervezet elsődleges szűrőrendszere, amely a méreganyagokat salakanyagokká alakítja. Ezen felül megtisztítja a vért, valamint tápanyagokat és gyógyszereket metabolizál, hogy ellássa a szervezetet a legfontosabb fehérjék némelyikével. Mint a szervezet általános szabályozásának alapvető része, rendkívül fontos a máj egészségének megőrzése és a túlzott terhelés korlátozása. Az elmúlt években számos termék árasztotta el a piacot azzal a céllal, hogy méregtelenítsék és megtisztítsák a májat, legyen szó akár egy hétvégi evés, vagy alkoholfogyasztás után, a napi májműködés fenntartásáról. Most segítünk megcáfolni a máj méregtelenítés témakörben keringő mitoszokat.

1. tévhit: A májtisztítás fontos a mindennapi egészségmegőrzéshez

Noha a májtisztító csodaszerek csomagolásán azt állítják, hogy mindenre gyógyírnak számítanak a máj egészségére és a túlzott mértékű túlterhelésre, a hepatológusok nem ajánlják őket. Sajnos ezeket a termékeket nem szabályozza szinte semmi, ezért nem egységesek, és nem tesztelték őket megfelelően klinikai vizsgálatok során.

A máriatövisről kimutatták, hogy csökkenti a májgyulladást, és a kurkuma kivonatáról, hogy megvéd a májkárosodástól. Míg a májtisztító szerek egyes gyakori összetevőiről kimutatták, hogy pozitív eredményeket értek el, nem állnak rendelkezésre megfelelő klinikai vizsgálati adatok az embereken az ezeknek a természetes vegyületeknek a hatékonyságáról.

Ami a túlzott alkohol- vagy ételfogyasztást illeti, a kevesebb mindig a legjobb, ha a máj egészségéről van szó, és a tisztítások nem bizonyították, hogy megszabadítanák a szervezetet a túlzott fogyasztás okozta károktól.

2. mítosz: A máj méregtelenítés biztonságos és egészséges módja a fogyásnak

Számos májméregtelenítő terméket árulnak súlycsökkentő tisztítószerként is. Nincsenek azonban klinikai adatok, amelyek alátámasztanák ezeknek a szereknek a máj méregtelenítés hatékonyságát. Valójában egyes étrend-kiegészítők károsíthatják a májat azáltal, hogy gyógyszer okozta sérülést okozhatnak, ezért óvatosan kell alkalmazni őket.

3. mítosz: Nem tudja magát megvédeni a májbetegségektől

Ezzel a mítosszal ellentétben számos megelőző lépést lehet tennni, hogy megvédje magát a májbetegségtől. A következő intézkedések javasoltak:

 • Ne igyon túl sok alkoholt. Az alkohol okozta májbetegség kialakulásának megelőzése érdekében rutinszerűen a férfiak ne igyanak naponta háromnál többet, a nők pedig legfeljebb két italt.
 • Kerülje a súlygyarapodást. Tartsa BMI testtömeg-indexét a normál tartományban (18-25) egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással, hogy csökkentse a zsírmáj-betegség kialakulásának kockázatát.
 • Óvakodjon a kockázatos élettől. A vírusos hepatitis megszerzésének kockázatának elkerülése érdekében ne vegyen részt olyan magatartásokban, mint a tiltott kábítószer-használat, vagy a védekezés nélküli szex több partnerrel.
 • Ha a májbetegség alábbi kockázati tényezői előfordulnak önnél, fontos, hogy elmenjen szűrésre, mivel a krónikus májbetegség évekig lappanghat, és nem ismerhető fel. Ilyen a túlzott alkoholfogyasztás, vagy a májbetegség a családban

Ha a hepatitis C alábbi kockázati tényezői előfordulnak, fontos, hogy beszéljen orvosával a szűrésről, mivel a betegek közel 50 százaléka nem tudja, hogy fertőzött:

 • Bárki, aki 1992 előtt kapott vérátömlesztést
 • Jelenleg, vagy korábban kábítószert használt
 • Hemodializált betegek
 • HIV -fertőzött betegek
 • Egészségügyi dolgozók, akiket hepatitis C-vel fertőzött vérrel érintkeztek
 • Bárki, akinek korábban tetoválása volt szabályozatlan időszakban

4. tévhit: A máj méregtelenítés korrigálja a meglévő májkárosodást

Nem bizonyították, hogy a májtisztítók kezelnék a meglévő májkárosodást, de sok más kezelési forma is elérhető az érintettek számára. Íme néhány májbetegség típus és elérhető kezelési lehetőségeik:

 • Hepatitis A és B. Ha nem immunis, vagy ha más májbetegségben szenved, be kell oltani a hepatitis A és B ellen. Rendelkezésre állnak a krónikus hepatitis B fertőzésben szenvedő betegek számára is rendkívül hatékony orális gyógyszerek.
 • Alkohol okozta májbetegség. Minden alkoholfogyasztást abba kell hagyni, hogy a májnak a lehető legjobb esélye legyen a gyógyulásra. A máj elképesztő képességgel rendelkezik a regenerálódásra, miután az aktív okot leállították.
 • Hepatitis C. A hepatitis C kezelésére ma már léteznek rendkívül hatékony, jól tolerálható orális gyógyszerek.
 • Nem alkohol okozta zsírmáj betegség. Az alkoholmentes zsírmájbetegség leghatékonyabb kezelése a fogyás, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a zsír mennyiségét a májban és a zsír okozta gyulladást.

5. tévhit: Az elhízás nem növeli a májbetegség kockázatát

Az elhízás jelentősen növeli az alkoholmentes zsírmáj-betegség kialakulásának kockázatát. Ahogy a 4. mítosz is említi, a májban lévő zsír gyulladást okozhat, ami fibrózis és cirrhosis kialakulásához vezethet. A hazánkban is növekvő elhízás járvány miatt az alkoholmentes zsírmáj-betegség előfordulása gyorsan növekszik, és a következő 30 évben várhatóan megelőzi a hepatitis C-t, mint a májátültetés vezető indikációját.

Összegzés

Végső soron a legjobb, amit a máj egészségének megőrzése érdekében tehet, ha figyel az egészségére. Kerülje a gyakori túlzott élelmiszer- és alkoholfogyasztást, tartsa be az egészséges étrendet és a testmozgást, és végezzen szűrést, ha májbetegség kockázati tényezői vannak. Ha májkárosodásban szenved, beszéljen orvosával, hogy személyes igényeinek legegészségesebb és legbiztonságosabb tervet dolgozhassa ki.

További cikkek