Máj betegségei

Máj betegségei

A máj betegségei és diagnosztizálásuk gyakran későn történik, mivel általában csak súlyos panaszok jelentkeznek előrehaladott stádiumban. Kezdetben enyhe vagy nem specifikus tüneteket okozhatnak, mint például fáradtság, levertség, étvágytalanság, émelygés, hányás, koncentrációs zavarok, valamint a jobb felső hasban érzett nyomásérzet. Ha ezek a tünetek hosszabb ideig fennállnak, fontos az orvosi kivizsgálás.

Zsírmáj

A máj betegségei közül a leggyakoribb a zsírmáj, amely gyakran az egészségtelen életmóddal, túlzott kalóriabevitellel, alacsony testmozgással és túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatos. Ebben az esetben a panaszok általában csak akkor jelentkeznek, amikor a máj már jelentősen megnagyobbodott. Az érintettek fáradtságról, levertségről, étvágytalanságról, teltségérzetről és puffadásról számolnak be. A kezelés első lépése a testsúlycsökkentés és az alkohol elkerülése.

Májgyulladás

A májgyulladást leggyakrabban vírusfertőzések okozzák, mint például a Hepatitisz A, B, C és E. Az A típusú Hepatitisz emberi érintkezéssel, széklettel szennyezett ivóvízzel és élelmiszerekkel terjed. A B típusú vérrel vagy szexuális úton fertőz, és sokszor alig okoz tüneteket. A C típusú Hepatitisz a leginkább vérrel vagy szövetnedvekkel szennyezett eszközökön keresztül terjed. A Hepatitisz E legtöbbször önmagától elmúlik, de terhes nőknél súlyosabb lefolyású lehet.

Májzsugor

A májzsugor akkor alakul ki, ha a máj visszafordíthatatlan károsodást szenved. A mértéktelen alkoholfogyasztás vagy a hepatitisz által okozott károsodások gyakori okai. A kezdeti szakaszban a folyamat még lassítható, de a kötőszövetes elfajulás után már nem lehet megakadályozni a májelégtelenség kialakulását.

Májzsugor következtében hasi folyadékgyülem, hepatikus agyi károsodás, súlyos vérzés nyelőcsővisszereken keresztül és a máj daganatos elfajulása is kialakulhat. Ebben az esetben a májtranszplantáció az egyetlen végleges megoldás.

Májrák

A májrák, vagy hepatocelluláris karcinóma, gyakran csak későn diagnosztizálható, mivel hosszú ideig nem okoz tüneteket. Kezdeti tünetei közé tartozik az émelygés és a súlyvesztés, de a felsőhasi fájdalom és a sárgaság is gyakoriak. A hepatitisz B és C fertőzések vezetnek leggyakrabban a májrák kialakulásához. Az időben történő diagnózis lehetőséget ad a hatékony kezelésre. Az autoimmun májbetegségek és a vastárolási betegség is ritkábban fordulnak elő, de komoly figyelmet és kezelést igényelnek.

További cikkek